Skip to main content


Zo kun je onzekerheid en tegenslag tackelen! (en hoe ik verderging na mijn miskraam)

Twee jaar geleden schreef ik hier over mijn miskraam en over het loslaten van stress bij onverwachte gebeurtenissen. (Je kunt die blog hier teruglezen: https://key2change.nl/drie-snelle-tips-bij-stress-door-onverwachte-gebeurtenissen-en-zo-reageerde-ik-op-mijn-miskraam/) Graag deel ik nu met je hoe ik ben doorgegaan na het verlies van deze baby. En wat mij heeft geholpen in die intense periode. Het zijn tools/tips die jou van pas kunnen komen als je ook dealt met een groot verlangen.

Na mijn miskraam moest ik de draad weer oppakken. Zonder de zekerheid van een nieuwe zwangerschap en een gezonde baby. Dat is niet makkelijk.
Ik hoor dit soort verhalen ook van cliënten in mijn praktijk en van mensen om me heen. Want er zijn natuurlijk meer situaties die een onzeker toekomstbeeld geven: geen relatie kunnen aangaan en behouden terwijl je dat wel graag wil, geen passende baan of betaalbare woning vinden, gezondheidsproblemen die je in de weg zitten…

Het zijn stuk voor stuk levensbepalende zaken, waarover je eigenlijk heel graag controle wil hebben. Maar helaas heb je die meestal niet. Het zijn ook bronnen van stress. Als je niet uitkijkt, kun je in een behoorlijk negatieve spiraal terechtkomen. Het goede nieuws is dat je wel kunt leren om hier makkelijker mee om te gaan.

Nog geen geluk
Toen mijn man en ik het verlies van ons tweede kindje een plek hadden gegeven, durfden we voorzichtig te denken aan een nieuwe zwangerschapspoging. Zonder al te veel druk gaven we de natuur een kans. Maar ruim twee jaar en acht zwangerschapstesten verder hadden we nog geen geluk… De spanning en frustratie liepen weer hoog op – vooral bij mij. Ik was tenslotte ook al 38.

Steeds moeilijker
Elke keer moest ik mijn teleurstelling, boosheid en onzekerheid verwerken. Ook voelde ik soms jaloezie als andere vrouwen wél zwanger werden. Ik ben bovendien een ongeduldig type. Het werd steeds moeilijker om weer een maand af te wachten en te blijven hopen… En intussen wist ik ook dat de stress in mijn lijf niet bevorderlijk was voor een nieuwe zwangerschap. Dus daar wilde ik graag vanaf. (Je ziet: ook een counselor leert nog elke dag bij 😊)

Pak je stress aan!
Als je stress voelt (spierpijn, hoofdpijn, stijfheid, oppervlakkige ademhalen, oorsuizen, enzovoort), is het belangrijk om die actief aan te pakken. Anders blijft deze aanwezig als spanning in je lijf en krijg je op termijn heftiger klachten. Wat voor jou stress verlagend werkt, is persoonlijk. Voel wat jij nodig hebt. Dit hielp mij als de stress hoog opliep

  1. Ontspannings– en ademhalingsoefeningen (op pagina 8, 16 en 17 van de link)
  2. Mijn boosheid of (dat zijn ook vormen van stress) toelaten en uiten door deze eruit te schreeuwen of eruit te slaan op een boksbal
  3. Wandelen in de frisse lucht en genieten van rustgevende natuur om me heen
  4. Een massage boeken en mijn lijf bewust voelen
  5. Mijn agenda leegmaken en me-time reserveren (lees: me met een goed boek in een warm bad terugtrekken en de boel even de boel laten)

Door deze breaks zakt je stress en voel je je gauw genoeg weer als jezelf. Gun dat jezelf. Gewoon doen.

Vier helpende inzichten
Daarnaast geef ik mijn cliënten deze inzichten mee in dit soort situaties:

  1. Laat al je emoties er zijn – ook de negatieve. Loop er niet voor weg. Dan blijven ze je naar beneden halen en klein en somber maken. Voel bewust wat je voelt, meestal is dat in je lijf. En probeer te analyseren waarom je die emotie voelt. Wat zit erachter? Kun je jezelf daarmee helpen?
  2. Blijf niet in de weerstand hangen. Ga over tot actie. Vaak kun je wel een deel van de oorzaak van je negatieve bui oplossen. Schakel een hulplijn in. Praat met mensen. Ga de natuur in. Kom in beweging en sport je spanning eruit. Laat je weerstand maar los.
  3. Kies voor een gezonde mindset. Zoek bijvoorbeeld naar een andere manier om je leven zin te geven. Vooral bij een onvervulde zwangerschapswens weet je niet of dit ooit gaat lukken. Je kunt jezelf jaren de tijd geven en je volledig hierop concentreren. Dan weet je dat je jezelf al die tijd door heftige emoties heen moet worstelen. Je kunt je ook op positieve zaken richten, waar je energie van krijgt, waar je jezelf door ontwikkelt, waar je leuke mensen leert kennen. Vaak helpen die positieve mindset en goede energie je ook vooruit bij dat ene, speciale verlangen.
  4. Heb geduld. Leg jezelf geen deadline op. Als je je energie op je wens richt, komt het vroeg of laat in orde. Of je krijgt in ieder geval duidelijkheid en zekerheid op dat punt.

Een stapje vooruit
Op het hoogtepunt van mijn frustratie heb ik de huisarts gebeld. Zo kon ik in ieder geval een stapje vooruitkomen. We kregen een verwijzing naar het ziekenhuis en ondergingen verschillende onderzoeken. Alles was in orde en ik moest bellen wanneer ik weer ongesteld was. Maar dat gebeurde niet… Vol ongeloof had ik een week later een positieve test in mijn handen. Onze droom was zomaar een stuk dichterbij gekomen!

En inmiddels ben ik 23 weken zwanger! En hoe blij ik ben met dit prachtige wonder, ik ben absoluut af en toe onzeker of alles wel goed is. Een miskraam hakt er erg in. Het blijft een uitdaging om erop te vertrouwen dat de baby gezond groeit in mijn buik en dat alles goed gaat. Maar door dit soort mooie oefeningen te doen, lukt het me steeds beter. Het blijft een proces, maar daar heb ik dus goede tools voor.

En hoe zit het met jou?
Heb je ook te maken met een onvervulde wens die je erg bezighoudt? Merk je dat deze tips je niet genoeg helpen bij stress, onzekerheid of frustratie? Dan help ik je hier graag bij. In mijn ‘Je bent het waard-sessies’ kijken we samen naar wat jij nodig hebt om je weer energiek en blij te voelen en hoe je dat bereikt.

Na een paar individuele sessies kun je al gauw het roer omgooien!

Lees hier alles over dit persoonlijke traject